Kuna kevad tulemas ja enamus naisterahvaid vaata et peast soojaks läinud enda meeleheitliku salenemissooviga, kuigi ilm seda veel pole, siis laseme ka omalt poolt välja veidi ehk laisemad aga samas vast ka tervislikumad nipid salenemiseks kui lõputu näljutamine.
1. Kaneel. Londonis läbi viidud uuring kinnitas, et igapäevane kaneelikasutamine vähendas vööümbermõõtu neilgi, kes oma igapäevaseid toitumisharjumusi ei muutunud. Võti seisneb selles, et kaneel hoiab veresuhkru taseme kontrolli all ning seetõttu suunab keha toidust vähem energiat rasva tekkeks. Kaneeli kasutamine on lihtne: seda võid puistata kõigile magustoitudele või ka tee sisse.
Kaneel on vürts, mis peaks kaalulangetajate menüüs kindlasti aukohal olema. Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi, mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist on tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel. Kaneel toimib põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja triglütseriidide näidud, kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid.
2. Ingver. New Yorkis viidi rasvunud meeste seas läbi katse ning ilmnes, et kui nad sõid hommikueineks ka ingverit, püsis nende kõht palju kauem täis. Ingverit on parim tarbida näiteks ingveriteed juues – see maitseb hästi nii sooja kui külmana. Ingveritee on looduslik näljapidur, samal ajal aitab kaneel tabiliseerida veresuhkru taset.Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele lisaks kiirendab ingver ainevahetust, mis viib ka kiirenenud rasvapõletuseni. Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid, vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.
3. Tšilli. Lisa alati rasvaste toitude hulka näpuotsatäis tšillit – Jaapanis läbi viidud test näitas, et see aitas söögist rohkem kasulikku energiat tarbida ja salvestas vähem rasva tagavaradeks. Kanada teadlased on leidnud ka, et tšillis leiduv kapsaitsiin stimuleerib tööle söögiisu reguleerivaid hormoone. Vürtsita kõiki oma toite tšilliga!
4. Köömned. Teheravi meditsiiniülikooli teadlased viisid läbi katse, mille käigus andsid nad rasvunud naistele iga päev kolm grammi köömneid. Tänu sellele vähenes nende vööümbermõõt ja nad võtsid kaalust alla! Proovi sinagi – sega iga päev naturaalse jogurti sisse kolm grammi köömneid.
5. Vanilje. Kui me oleme stressi all, hakkame sööma ning stressihormoon sunnib keha varusid talletama. Sellele on parim vastumürk vanilje lõhn, mis ergutab tööle õnnehormoonid. Kanna igapäevaselt esmaabiks pudelikest vanilje eeterliku õliga ning kasuta vanilje aroomiküünlaid kodus!
6.Kardemon on vürts, mis sobib hästi kohvi ja teega. Tegu on ingveri perekonda kuuluva taimega, millel on tugevalt soojendav, lima vedeldav ja hingamisteid avav toime. Parim oleks osta värskeid mahekardemoni seemneid ja need ise kodus pulbriks jahvatada.
7.Cayenne’i pipar on tuntud tervisevürts, eelkõige tuntakse seda seoses valuvaigistava, verejookse peatava ja südame-veresoonkonda stimuleeriva toime poolest. Aga cayenne võib aidata ka kaalu langetada, kui seda piisavalt sageli kasutada.
8.Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete, viiruste ja parasiitidevastase omaduste poolest, kuid sisaldab ka fütokemikaale, mis aitavad sulatada rasvaladestusi. Küüslauk toimib veresooni laiendavalt ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe paranemise. Koos viimasega kiireneb ka seedimine ning mürkainete väljutamine, mis on kaalualandamise puhul samuti olulised faktorid.
9.sibul sisaldab rasvapõletavaid fütokemikaale ja kroomi, mis hoiab veresuhkrustabiilsena, söögiisu kontrolli all ja suhkruhimu eemal. Oma maitserikkusega toidavad sibulad küllastustunnet, lisavad toitudele värskust ja mahtu ning hoiavad energiataseme ühtlasena. Sibulat on küüslaugust pisut lihtsam värskelt süüa, lisa seda kastmetele alles peale keetmist, lõika salatitesse või võileivale.
10.Kurkum on oma antioksüdantide rikkuse ja põletikuvastaste omaduste poolest kuulsam kui ükski teine vürts. Uuringud on tõestanud, et kurkum on kasulik ka erinevate kasvajate (nt rinna- ja eesnäärmevähi) ennetamisel ning vähirakkude hävitamisel, käivitades hälbinud rakkudes apoptoosi ehk programmeeritud rakusurma mehhanismid.
Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.
Ayurveda meditsiini praktiseerijate väitel tugevdab kohvile lisatud kaneel, kardemon ja muskaatpähkel maitseelamust, kaitstes samaaegselt terviseprobleemide eest, mida selle joogiga muidu seostatakse.
Kui te oma toite väga vürtsiseks ei taha teha, võite proovida cayenne’i tarbida koos veega: 1 tl kvaliteetset cayenne’i pipart klaasitäie vee kohta aitab põletada üleliigseid kilosid, leevendada südamehaigusi ja seedeprobleeme. Jook ei tundu nii terav, kui kasutate leiget või sooja vett.
NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.
Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada ikkagi värskelt, nii pääsevad vilja antibiootilised ja tervendavad omadused parimal moel toimetama. Kes salatilehte mässitud või tomati sisse pressitud värske küüslaugu söömist aga liiga ekstreemseks peab, sellele võib soovitada küüslauku koos meega.
Kurkum vähendab maksas olevaid rasvaladestusi, mis aitab maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja liigsest suhkrust pärit rasvu.
NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.
Vürtsikas ingveritee koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada söögiisu ning soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse, riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.
allikas/ erinevad netiavarused
Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.
Ayurveda meditsiini praktiseerijate väitel tugevdab kohvile lisatud kaneel, kardemon ja muskaatpähkel maitseelamust, kaitstes samaaegselt terviseprobleemide eest, mida selle joogiga muidu seostatakse.
Kui te oma toite väga vürtsiseks ei taha teha, võite proovida cayenne’i tarbida koos veega: 1 tl kvaliteetset cayenne’i pipart klaasitäie vee kohta aitab põletada üleliigseid kilosid, leevendada südamehaigusi ja seedeprobleeme. Jook ei tundu nii terav, kui kasutate leiget või sooja vett.
NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.
Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada ikkagi värskelt, nii pääsevad vilja antibiootilised ja tervendavad omadused parimal moel toimetama. Kes salatilehte mässitud või tomati sisse pressitud värske küüslaugu söömist aga liiga ekstreemseks peab, sellele võib soovitada küüslauku koos meega.
Kurkum vähendab maksas olevaid rasvaladestusi, mis aitab maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja liigsest suhkrust pärit rasvu.
NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.
Vürtsikas ingveritee koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada söögiisu ning soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse, riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.